Plaats

Treubstraat 178 7604 TK Almelo

Bel ons

+31 06-89077792

Volg ons :

De wetenschap van energie

Energie wordt beschreven als het “vermogen om werk te doen” of het “vermogen om een ​​kracht uit te oefenen die ervoor zorgt dat een object beweegt”. Ondanks deze verwarrende terminologie is de betekenis eenvoudig: energie is de kracht die ervoor zorgt dat objecten bewegen.

Potentiële en kinetische energie zijn de twee vormen van energie. Potentiële energie treedt op vóór een activiteit, terwijl kinetische energie optreedt tijdens een actie. Overweeg om je natuurkundeboek in de lucht te tillen. Door zijn hoge hoogte kan hij naar beneden vallen. Wanneer je je boek laat vallen, wordt de potentiële energie omgezet in kinetische energie, de energie die de beweging aandrijft.

Hoe werkt het?

Er zijn veel verschillende soorten energie en de volgende zijn enkele van de meest bekende soorten:

  • Mechanische energie is de kracht die machines aandrijft.
  • Chemische energie wordt afgeleid van alles dat chemische reacties gebruikt om warmte of voedsel te leveren, zoals hout, steenkool, olie, voedsel, enz.
  • Spierenergie
  • Thermische energie wordt verkregen door de omzetting van warmte, zoals stoom in een stoommachine of explosieve gassen in een verbrandingsmotor.
  • Tijdens de fotosynthese halen sommige organismen, meestal planten, hun energie uit de zon.
  • Een elektrische lading in verband met elektriciteit, magneten en elektrische stromen is elektrische energie.
  • Atomen geven energie af, die wordt omgezet in warmte en vervolgens in elektrische energie.

De wet van behoud van energie is misschien wel de belangrijkste wet om te onthouden bij het bestuderen van energieoverdracht. De energievoorziening van de wereld is eindig en er kan geen nieuwe energie worden gecreëerd of vernietigd. Dit geeft aan dat als iets kracht verliest, het niet helemaal weggaat; het wordt eerder overgebracht naar een ander object.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat geen enkele energieoverdracht 100% efficiënt is en dat warmte en geluid altijd energie verliezen.

Waarom maakt het uit?

De meest fundamentele vraag die moet worden beantwoord bij het bestuderen van de relevantie van energie is: “Bij welk proces op aarde is geen energie betrokken?” Macht is constant aanwezig om ons heen – en zelfs in ons.

Elke vorm van beweging wordt aangedreven door energie. Chemische energie uit het voedsel dat we eten, voedt onze spieren en houdt ons in beweging als we lopen, rennen of fietsen. Treinen rijden op elektriciteit of thermische en chemische energie uit fossiele brandstoffen. Omdat de wind het voortstuwt, gebruikt een zeilboot mechanische energie. Een windturbine kan mechanische energie omzetten in elektrische energie, net zoals windenergie een zeilboot kan aandrijven.

Hoewel we lange tijd veel gebieden van de energiefysica hebben bestudeerd, blijven mensen streven naar betere en efficiëntere manieren om energie te verzamelen en te gebruiken!

Een verbinding met Canada

De Bay of Fundy in Nova Scotia is de thuisbasis van Canada’s enige operationele getijdenstation. Dit station wekt elektriciteit op door gebruik te maken van de mechanische kracht van stijgende en dalende getijden. Canada is een van de weinige landen met dit kennisniveau! In termen van economische en ecologische impact kampt deze technologie nog steeds met problemen. Als Canada het kan perfectioneren, kan alle golfenergie – slechts een kilometer uit de kust – zijn huidige elektriciteitsverbruik meer dan verdrievoudigen!

Categorie :

Deel dit :