Plaats

Treubstraat 178 7604 TK Almelo

Bel ons

+31 06-89077792

Volg ons :

Energie opwekken en gebruiken

Waar komt energie vandaan? Welnu, de warmte-energie in de hete kop koffie die je op je bureau hebt, kwam oorspronkelijk uit het hete water waarmee je het zette. De waterkoker die u op het fornuis zette of op het stopcontact aansluit, zorgde voor de warmte voor het water. Hoe zit het met de bron van de elektriciteit? Hoogstwaarschijnlijk afkomstig van een elektriciteitscentrale die de daarin aanwezige energie heeft vrijgemaakt door een brandstof zoals gas, kolen of olie te verbranden. Maar waar kwam de aanvankelijke energie in die brandstof vandaan?

energie bewaken

Dit spel van het traceren van energie van het ene object naar het andere – helemaal terug naar de oorspronkelijke bron – kan eindeloos worden gespeeld. Waar je ook begint of waar je ook reist, je komt in wezen altijd bij de zon aan. Meer dan 99 procent van de energie die we op aarde verbruiken, komt van deze enorme vuurbal in de ruimte. Hoewel zonne-energie voor u misschien futuristisch en onwerkbaar lijkt, wordt de wereld er sinds de oprichting door bestuurd. Het spelen van het energiespel illustreert ook dat we nooit echt energie kunnen produceren of vernietigen. Het enige wat we kunnen doen is het in plaats daarvan van de ene vorm naar de andere veranderen. Het behoud van energie is een concept dat een van de fundamentele principes van de natuurkunde is.

De kracht

Het voedsel dat we eten om ons lichaam te laten functioneren, de energie die we in onze huizen gebruiken en de brandstof die we in onze auto’s stoppen, zijn de drie hoofdcategorieën van energie die we dagelijks gebruiken. We consumeren voedsel van zowel planten als dieren, dat onze maag afbreekt om glucose te creëren, een suikerachtige chemische stof die het bloed door ons lichaam vervoert om onze spieren van brandstof te voorzien. De ultieme energiebron voor alle dieren zijn planten, die zelf worden verlicht door de zon. De energie van de zon wordt geabsorbeerd door planten zoals levende zonnepanelen en omgezet in voedsel. Steenkool, gas en olie leveren doorgaans de energie die we in onze huizen gebruiken. We graven, ontginnen of pijpen deze drie “fossiele brandstoffen” – ondergrondse energiereserves die miljoenen jaren geleden werden geproduceerd – naar de oppervlakte om aan onze huidige energiebehoeften te voldoen. Olie levert ook het grootste deel van de energie die we in onze auto’s gebruiken. Het probleem met fossiele brandstoffen is dat ze aanzienlijk sneller worden verbruikt dan dat ze worden geproduceerd. Het verbranden van fossiele brandstoffen produceert een gas genaamd koolstofdioxide, dat zich ophoopt in de atmosfeer en bijdraagt ​​aan een ander probleem dat bekend staat als de opwarming van de aarde (klimaatverandering).

Categorie :

Deel dit :