Plaats

Treubstraat 178 7604 TK Almelo

Bel ons

+31 06-89077792

Volg ons :

Energiebeschrijving

Energie is het vermogen om arbeid te verrichten.

Energie wordt door wetenschappers aangeduid als het vermogen om te werken. Mensen hebben ontdekt hoe ze energie van de ene vorm naar de andere kunnen transformeren en deze vervolgens kunnen gebruiken om taken uit te voeren, waardoor een moderne beschaving mogelijk wordt. Lopen en fietsen, auto’s rijden op wegen en boten door water, maaltijden koken op fornuizen, ijs maken in diepvriezers, onze huizen en werkplekken verlichten, goederen produceren en astronauten de ruimte in sturen, het kost allemaal energie.

Er zijn talloze soorten energie, zoals:

Warmte \sLicht \sBeweging
Elektrisch \sChemisch \sZwaartekracht
Deze energieën kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën die kunnen worden gebruikt om werk te doen:

  • Potentieel of geaccumuleerd vermogen
  • werkenergie, kinetische energie

Energie is in staat om van vorm te veranderen. Het lichaam van een persoon slaat bijvoorbeeld chemische energie op van het voedsel dat ze consumeren totdat ze het als kinetische energie kunnen gebruiken tijdens het werken of spelen. Het is mogelijk om de chemische energie die in steenkool of aardgas zit, evenals de kinetische energie van het bewegen van water in rivieren om te zetten in elektrische energie, die vervolgens kan worden omgezet in licht en warmte.

Er zijn twee soorten energiebronnen: hernieuwbare en niet-hernieuwbare.

Er zijn tal van energiebronnen, die grofweg in twee groepen kunnen worden onderverdeeld:

  • gemakkelijk aanvulbare hernieuwbare energiebronnen
  • energiebronnen die niet hernieuwbaar zijn en moeilijk aan te vullen zijn

Naast het produceren van secundaire energiebronnen zoals elektriciteit en waterstof, kunnen hernieuwbare en niet-hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt als primaire energiebronnen om bruikbare energie zoals warmte te leveren.

Categorie :

Deel dit :