Plaats

Treubstraat 178 7604 TK Almelo

Bel ons

+31 06-89077792

Volg ons :

Krachtig potentieel

Ondanks het feit dat er verschillende soorten energie zijn, kunnen ze allemaal grofweg in twee groepen worden verdeeld: potentiële energie en kinetische energie. Potentiële energie is de term die wordt gebruikt om energie te beschrijven die wordt tegengehouden en klaar is om te worden gebruikt; het woord “potentieel” geeft eenvoudigweg het toekomstige potentieel van de energie aan. We verwijzen naar het gebruik van opgeslagen energie als kinetische energie, omdat ‘kinetisch’ beweging aangeeft, omdat het meestal wanneer opgeslagen energie wordt verbruikt, ervoor zorgt dat er iets beweegt of gebeurt.

Zowel kinetische als potentiële energie kunnen gemakkelijk in de omgeving worden waargenomen. Je zult ontdekken dat het veel werk kost om een ​​rotsblok een heuvel op te tillen. Dit komt door de aanhoudende pogingen van de zwaartekracht om zowel jou als de rots weer naar beneden te trekken. In de wetenschap stellen we dat om de kei de heuvel op te bewegen, je inspanning moet leveren tegen de aantrekkingskracht van de zwaartekracht. Werk vereist energie, die je lichaam moet produceren door de omzetting van suiker en vet om je de drive te geven om de kei te verplaatsen. Wat gebeurt er met al deze energie? Terwijl je klimt, verzamelen je lichaam en het rotsblok ook energie – potentiële energie. Je kunt het rotsblok loslaten nadat het de top van de heuvel heeft bereikt om het terug naar beneden te laten vallen. Vanwege de potentiële energie die het heeft opgeslagen, kan het naar beneden rollen. Om het anders te zeggen, het heeft het vermogen om zelf de heuvel af te rollen.

Kinetische kracht

Wanneer je inspanning levert en energie verbruikt om een ​​rots een heuvel op te duwen, krijgt de kei potentiële energie.

Kunstwerk: wanneer je een rotsblok een heuvel op duwt, moet je “arbeid verrichten” tegen de zwaartekracht in en daarbij energie verbruiken; het rotsblok krijgt deze “potentiële” energie als het opstijgt.

De potentiële energie die het rotsblok bovenaan vasthield, verandert geleidelijk in kinetische energie wanneer het de helling begint af te rollen. Kinetische energie is de term die wordt gebruikt om de energie te beschrijven die iets heeft terwijl het in beweging is. Kinetische energie is aanwezig in alles dat massa heeft (bevat materiaal dat ruimte inneemt) en beweegt met een bepaalde snelheid (of snelheid). Hoe meer kinetische energie iets bezit, hoe meer massa het heeft en hoe sneller het beweegt (hoe hoger de snelheid). De vrachtwagen heeft meer kinetische energie dan het voertuig, omdat het een veel grotere massa heeft als ze met dezelfde snelheid parallel aan elkaar over de snelweg rijden. (Meer informatie over bewegingswetenschap.)

Conversie van energie

Onze dagelijkse activiteiten omvatten vaak het overbrengen van energie tussen potentiële en kinetische vormen. Hoe hoger je klimt, hoe meer potentiële energie je hebt om jezelf de klif op te trekken. Je potentiële energie wordt omgezet in kinetische energie wanneer je afdaalt door te abseilen. Tegen de tijd dat je de bodem bereikt, is de kinetische energie omgezet in warmte en geluid (het touw en je klimuitrusting worden schrikbarend warm) (het touw maakt een geluid als je naar beneden suist).

Categorie :

Deel dit :